Вторник 27 Февруари 2024
×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 67

10 неща, които трябва да знаете когато обичате силен мъж или жена

Ако сте влюбени в силна личност, вие сте ударили големия джакпот. Ще впуснете в едно от най-емоциона...

Десет сигурни начина да провалите брака си

Има толкова много начини да провалите връзката си. Ако сте стигнали до момента да кажете

5 фрази на манипулаторите, които влудяват

Безсилие, обида, унижение, меланхолия, срам… Понякога всичките тези чувства преживяваме

Учени и обществени личности в търсене на истината за ваксините

Могат ли ваксините да предизвикат аутизъм? Това е темата на филма “Vaxxed”

Четири начина, с които да развием емоционалната интелигентност на детето

Родителите очакват от детето високи учебни постижения, забравяйки, че за хармонията

Повече няма да ги видим

Може ли да се смятаме за прогресивни, сравнено с времето преди 500 години?

 • 10 неща, които трябва да знаете когато обичате силен мъж или жена

  Събота, 23 Юли 2016 00:00
 • Десет сигурни начина да провалите брака си

  Четвъртък, 14 Юли 2016 00:00
 • 5 фрази на манипулаторите, които влудяват

  Вторник, 12 Юли 2016 00:00
 • Учени и обществени личности в търсене на истината за ваксините

  Сряда, 04 Май 2016 00:00
 • Четири начина, с които да развием емоционалната интелигентност на детето

  Четвъртък, 07 Април 2016 00:00
 • Повече няма да ги видим

  Понеделник, 21 Март 2016 00:00
Неделя, 31 Януари 2016 00:00

Какво е сексизъм?

Оценете
(0 гласа)

Разбира се много от нас са запознати с тази дума, но да и се даде точно определение не е толкова просто. Ето шест сексистки изказвания, които жените чуват всеки ден

по свой адрес и които намаляват самооценката и вредят на психиката.

1. Справяш се изключително добре, като за жена…

Жените, които успяват в доскоро мъжки полета за изява, като например наука и спорт, не могат да свикнат с тези „комплименти наобратно“. Произнасяйки тези снизходителни думи, много мъже от една страна признават женския успех, но от друга веднага го обезценяват. Някога срещали ли сте мъж, на когото поне веднъж да са му казали, че се справя с нещо много добре, въпреки че той е… мъж?

2. Успокой се

Когато мъж със страст изразява своето мнение, това е в техен плюс, но когато по този начин постъпват жени, техните думи и мнение, тревога или ентусиазъм, които те изразяват, често не се приемат сериозно и се причисляват към „женската чувствителност. Да кажете на жена да се „отпусне“ или „успокои“, когато тя изразява своето мнение, особено в професионална среда, това означава, че й пречите да си върши работата.

3. Усмихвай се

Много жени ще потвърдят, че неведнъж са чували подобна фраза, когато по някаква причина са си позволили неутрално, неемоционално, замислено или сърдито изражение на лицето. При това съвсем не е важно, каква е причината. Възможно е жената просто да ходи по улицата, да се вози в метрото или да се концентрира върху текущи дейности. Във всеки случай, ако тя прави тези неща без усмивка, по мнението на много мъже, тя захвърля женското „задължение“ да изглежда мила и приветлива.

Художничката Татяна Фазлализаде (Tatyana Fazlalizadeh), която обърнала внимание на тази тема в проекта „Престанете да казвате на жените да се усмихват.“, най-добре е изразила проблема: „ Когато мъж каже на жена „Усмихни се.“, той едва ли иска да я успокои. По-скоро въпросът е да покаже своята власт и контрол. Иска му се тя изглежда по-женствена пред него. Т.е. той се опитва да я застави, да изглежда така, както на него му е приятно. Жените също трябва да се усмихват само, когато те са в настроение за това.

4. Трябва да благодарих на Господ, че аз…

На жените често им казват, че трябва да са благодарни за това, че с тях не се е случило „нещо по-лошо“. Това е особено вярно за култури, които обвиняват жените преживели сексуално насилие, за това, което им се е случило. Мъжете по-голямата си част не живеят с такова очакване, че те винаги трябва да бъдат подготвени за най-лошото. Вместо да продължи да подкрепя този стандарт, е необходимо да се създаде един свят, в който жените живеят със същото това базово чувство за безопасност, както и мъжете.

5. Страхотни… (натам следва различни части от тялото)

Скорошно изследване, проведено от Корнуелският университет, открило, че 85% от американските жени са тормозени сексуално по улиците, още преди да достигнат 17 години. Тормозът може да приема различни форми. След тях подсвиркват силно, правят оскърбителни жестове, хвърлят им мръсни погледи и усмивки, но най-често те правят коментари, които превръщат жената в неодушевен предмет, подчертавайки 1асти от тялото им. Като правило, мъжете твърдят, че са искали да направят комплимент, но истината е, че те самите едва ли биха искали да получат подобни комплименти от страна на жените.

6. Вашето тяло/дрехи/външност ме смущават и отвличат вниманието ми.

Дрес-кода в училищата, университетите и офисите, не просто дразнят, но и нарушават правото на човек да има собствен стил. Като правило дрес-кода е предназначен за жени. Съществува негласно убеждение, че женското тяло може да „разсейва“, а мъжкото не. „Излиза, че ние искаме да подкрепяме и защитаваме единствено мъжете“, казва експертът по правата на жените Джесика Валенти. „Т.е. жените отвличат вниманието на мъжете от работата или учението и точно по тази причина, техните действия трябва да бъдат под контрол.“

Онези, които както преди им дават сили подобни послания, ги обединява едно - те се свеждат към въпросите на властта. Те се опитват напълно да я съсредоточат в ръцете на мъжете, давайки им право да презират и опетняват „слабия“ пол. Трябва ли да се примирим или е време да се помисли за различен баланс на силите?

 

Източник: www.psychologies.ru

Прочетена 6854 пъти Последно променена в Четвъртък, 15 Февруари 2018 15:39
Влезте, за да коментирате
Real Time Web Analytics