Вторник 21 Май 2024
×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 67

10 неща, които трябва да знаете когато обичате силен мъж или жена

Ако сте влюбени в силна личност, вие сте ударили големия джакпот. Ще впуснете в едно от най-емоциона...

Десет сигурни начина да провалите брака си

Има толкова много начини да провалите връзката си. Ако сте стигнали до момента да кажете

5 фрази на манипулаторите, които влудяват

Безсилие, обида, унижение, меланхолия, срам… Понякога всичките тези чувства преживяваме

Учени и обществени личности в търсене на истината за ваксините

Могат ли ваксините да предизвикат аутизъм? Това е темата на филма “Vaxxed”

Четири начина, с които да развием емоционалната интелигентност на детето

Родителите очакват от детето високи учебни постижения, забравяйки, че за хармонията

Повече няма да ги видим

Може ли да се смятаме за прогресивни, сравнено с времето преди 500 години?

 • 10 неща, които трябва да знаете когато обичате силен мъж или жена

  Събота, 23 Юли 2016 00:00
 • Десет сигурни начина да провалите брака си

  Четвъртък, 14 Юли 2016 00:00
 • 5 фрази на манипулаторите, които влудяват

  Вторник, 12 Юли 2016 00:00
 • Учени и обществени личности в търсене на истината за ваксините

  Сряда, 04 Май 2016 00:00
 • Четири начина, с които да развием емоционалната интелигентност на детето

  Четвъртък, 07 Април 2016 00:00
 • Повече няма да ги видим

  Понеделник, 21 Март 2016 00:00
Сряда, 02 Юли 2014 00:00

Мачо или добро момче - какъв е изборът на жените

Оценете
(0 гласа)

Започвайки мимолетна връзка жените се ориентират преди всичко от

физическата привлекателност на мъжа. Но когато става въпрос за продължителни отношения, добротата и отзивчивостта на партньора са по-важни от привлекателността и статуса му.

Изобщо, жените  често казват, че с удоволствие биха се срещали с добри момчета, но незнайно защо във фирмите, книгите и рекламните клипове виждаме съвсем друг сюжет: там с успех сред жените се ползват, не съвсем „добрите” и „мили” момчета, а решителните и самоуверени, и често, не съвсем „добри” мъже.

Честно казано филмите и рекламите не лъжат, в такъв смисъл, че те отразяват адекватно закоренялото обществено мнение: жените винаги предпочитат мачо-то.  Как стоят нещата в реалния живот?

За една нощ или за винаги?

Феноменът на доброто момче отдавна вълнува психолозите. Те са натрупали интересни данни по въпроса. Веднага уточняваме, че под определението „добро момче” имаме предвид този, комуто е свойствена добрина, отговорност, неконфликтност, способност за съчувствие, грижа за другите хора.

Американските психолози Джефри Урбаняк и Питър Килман провели следния експеримент.  Те създали три измислени профила на млади хора на сайт за запознанства, които обозначили като „добро момче”, „неутрално момче” и „готино момче”.  Във всеки профил имало данни за разсъждение на тема какво е „истински мъж”.  

„Доброто”  момче го описвал, като внимателен, осъзнаващ чувствата си, „не-мачо”, за когото на първо място е  удоволствието на партньора, а не неговото собствено. „Неутралният” – като човек, който знае какво иска и може да го постигне, отнасящ се добре към жена си.  Според „готиното” момче, мъжът знае какво иска, умее да го постигне, държи всичко под контрол и не си пада по нежността.

След това на 200 участнички в експеримента било предложено да оценят всички три профила и да изберат този, с когото биха излезли на среща. Резултатите учудили психолозите: „доброто” момче било избрано два пъти повече, в сравнение с „неутралното”, и 8 пъти повече от „готиното”. При това предпочитанията не зависели от външната привлекателност на младежите.

Според момичетата „доброто”момче било по-перспективно като потенциален съпруг, гадже или платоничен приятел. Но не бил подходящ за мимолетна връзка.

Американските психолози Норман Ли и Дъглас Керник стигнали до подобен извод: започвайки краткотрайна връзка, жените изхождат преди всичко от привлекателността на партньора.  Но когато става въпрос за продължителни отношения, добротата и  отзивчивостта на партньора са по-важни от външния му вид.

Да си добър все още не е всичко…

Изводът на учените е добра новина за мъжете. Но шансовете за успех при жените е още по-голям, ако в допълнение към добрината, дружелюбието и алтруизма, те притежават и доминантност.  В този случай те изглеждат по-привлекателни за жените, както физически, така и сексуално.  Едната доминантност, сама по себе си, никак не повишава привлекателността на мъжа. 

Овен това жените все пак очакват от „доброто момче” някои допълнителни бонуси. Например, той трябва да бъде  способен да споделя интересите и увлеченията ѝ или да бъде ярка личност, способна да заинтригува партньорката си.

Затова, както иронично отбелязват  Джефри Урбаняк и Питър Килман , никое добро момче няма да е привлекателно, ако във времето се установи, че той е скучен.

 
Прочетена 7698 пъти
Влезте, за да коментирате
Real Time Web Analytics