Неделя 10 Декември 2023

10 неща, които трябва да знаете когато обичате силен мъж или жена

Ако сте влюбени в силна личност, вие сте ударили големия джакпот. Ще впуснете в едно от най-емоциона...

Десет сигурни начина да провалите брака си

Има толкова много начини да провалите връзката си. Ако сте стигнали до момента да кажете

5 фрази на манипулаторите, които влудяват

Безсилие, обида, унижение, меланхолия, срам… Понякога всичките тези чувства преживяваме

Учени и обществени личности в търсене на истината за ваксините

Могат ли ваксините да предизвикат аутизъм? Това е темата на филма “Vaxxed”

Четири начина, с които да развием емоционалната интелигентност на детето

Родителите очакват от детето високи учебни постижения, забравяйки, че за хармонията

Повече няма да ги видим

Може ли да се смятаме за прогресивни, сравнено с времето преди 500 години?

 • 10 неща, които трябва да знаете когато обичате силен мъж или жена

  Събота, 23 Юли 2016 00:00
 • Десет сигурни начина да провалите брака си

  Четвъртък, 14 Юли 2016 00:00
 • 5 фрази на манипулаторите, които влудяват

  Вторник, 12 Юли 2016 00:00
 • Учени и обществени личности в търсене на истината за ваксините

  Сряда, 04 Май 2016 00:00
 • Четири начина, с които да развием емоционалната интелигентност на детето

  Четвъртък, 07 Април 2016 00:00
 • Повече няма да ги видим

  Понеделник, 21 Март 2016 00:00
Четвъртък, 22 Януари 2015 00:00

Един ден ще имам син...

Оценете
(0 гласа)

Един ден ще имам син и ще направя всичко наопаки.

 От 3-годишен ще му повтарям: „Миличък, ти не трябва да ставаш инженер или юрист. Не е важно какъв ще бъдеш, когато пораснеш. Искаш да си патоанатом – добре! Футболен коментатор – чудесно! Клоун в търговски център? Отличен избор!"
Когато станеш на 30 ще дойдеш при мен, ще свалиш тежкия костюм на клоун, а гримът ще се стича по лицето ти и ще ми кажеш: „Мамо, аз съм на 30 години, а съм клоун в търговски център. Това ли искаше за мен? Какво си мислеше, когато ми казваше, е висшето образование не е задължително? Какво си мислеше, когато ми даваше да играя навън, вместо да решавам задачи?" А аз ще му отговоря: „Скъпи, аз следвах желанията ти, не исках да те притискам! Ти не обичаше математиката, предпочиташе да играеш навън с децата." Тогава той ще възрази: „Но аз съм бил дете и не съм разбирал последиците, аз не съм могъл да взимам решения, а ти ми провали живота!” И ще доразмаже грима на клоун по лицето си.
Тогава ще го погледна в очите и ще му кажа: „Така. В света има два вида хора: едните живеят, а другите търсят виновни. Ако не разбираш това значи си идиот.” Той ще ахне и ще припадне. Ще са му необходими поне пет години посещения при психотерапевт.
Или не… Един ден ще имам син и ще направя всичко наопаки. От 3-годишната му възраст ще му повтарям: ”Сине, не бъди идиот. Мисли за бъдещето. Учи математика, ако не искаш цял живот да си оператор в кол център.” Когато станеш на 30 години ще дойдеш при мен, потен и оплешивяващ програмист, с дълбоки бръчки и очила, и ще ми кажеш: „Мамо, аз съм на 30 години. Работя в Google 20 часа в денонощието. Нямам семейство. Какво си мислеше, когато ми казваше, че добрата работа ще ме направи щастлив? Какво си мислеше, когато ме караше да уча математика?”
А аз ще му отговоря: „Скъпи, аз исках да получиш добро образование. Исках да имаш възможности!” Тогава той ще ми отговори: „ за какво са ми тези възможности, когато съм нещастен? Минавам покрай клоуна в търговския център и му завиждам, мамо! Той е щастлив. Можех да съм на негово място, но ти ми провали живота!” Тогава ще го погледна в очите и ще му кажа: „Така. В света има два вида хора: едните живеят, а другите търсят виновни. Ако не разбираш това значи си идиот.” Той ще ахне и ще припадне. Ще са му необходими поне пет години посещения при психотерапевт. Или ще постъпя по друг начин.
Един ден ще имам син и ще направя всичко наопаки. . От 3-годишната му възраст ще му повтарям: „Аз не съм тук, за да ти казвам какво да правиш. Аз съм тук, за да те обичам. Отиди при баща си, попитай него, не искам отново да съм крайна.” И когато станеш на 30 години ще дойдеш при мен, потен и оплешивяващ режисьор, с дълбоки и тъжни очи, и ще ми кажеш: „Мамо, аз съм на 30 години! Вече 30 години се опитвам да спечеля вниманието ти, мамо. Посветих ти десет филма и пет пиеси. Написах книга за теб, но ми се струва, че на теб не ти пука. Защо никога не изказа мнение? Защо непрекъснато ме пращаше при баща ми?”
А аз ще му отговоря: „Скъпи, аз не исках да решавам вместо теб. Аз просто те обичах, а за съвети имахме баща ти." Тогава той ще ми отговори: „ Не ми пука за съветите на баща ми. Цял живот исках твоето мнение и внимание. Готов съм да дам всичко само да разбера какво мислиш за мен. Ти ми провали живота с твоето мълчание и отдалеченост!” Той ще ахне и ще припадне. Ще са му необходими поне пет години посещения при психотерапевт.
Този текст е създаден от Светлана Хмел, като профилактика за перфекционизма на майките и стремежът им да са идеални родители. Колкото и да се опитваме да бъдем добри майки, децата ни винаги ще имат какво да разкажат на психотерапевта си!
 
Прочетена 6375 пъти Последно променена в Четвъртък, 22 Януари 2015 10:05
Влезте, за да коментирате
Real Time Web Analytics