Вторник 7 Април 2020
×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 67

10 неща, които трябва да знаете когато обичате силен мъж или жена

Ако сте влюбени в силна личност, вие сте ударили големия джакпот. Ще впуснете в едно от най-емоциона...

Десет сигурни начина да провалите брака си

Има толкова много начини да провалите връзката си. Ако сте стигнали до момента да кажете

5 фрази на манипулаторите, които влудяват

Безсилие, обида, унижение, меланхолия, срам… Понякога всичките тези чувства преживяваме

Учени и обществени личности в търсене на истината за ваксините

Могат ли ваксините да предизвикат аутизъм? Това е темата на филма “Vaxxed”

Четири начина, с които да развием емоционалната интелигентност на детето

Родителите очакват от детето високи учебни постижения, забравяйки, че за хармонията

Повече няма да ги видим

Може ли да се смятаме за прогресивни, сравнено с времето преди 500 години?

 • 10 неща, които трябва да знаете когато обичате силен мъж или жена

  Събота, 23 Юли 2016 00:00
 • Десет сигурни начина да провалите брака си

  Четвъртък, 14 Юли 2016 00:00
 • 5 фрази на манипулаторите, които влудяват

  Вторник, 12 Юли 2016 00:00
 • Учени и обществени личности в търсене на истината за ваксините

  Сряда, 04 Май 2016 00:00
 • Четири начина, с които да развием емоционалната интелигентност на детето

  Четвъртък, 07 Април 2016 00:00
 • Повече няма да ги видим

  Понеделник, 21 Март 2016 00:00
Петък, 09 Септември 2011 00:00

Как детето да стане Човек

Оценете
(0 гласа)
Как детето да стане Човек sxc.hu

В днешно време психолози, социолози и психиатри са категорични, че успехът (и съответстващото ниво на развитие) на личността се определя от два показателя. Първият -  интелектуалното развитие IQ (памет, внимание, мислене, креативност), който осигурява 15-20% до 40% от успешността на човека.

И вторият - високото ниво на развитие на емоционалния интелект EQ (умението да разбираш своите чувства и тези на другите, да приемаш себе си и останалите, адекватното възприемане на достойнствата и недостатъците), който формира от 60% до 80% от успеха.

Това донякъде обяснява защо отличникът от училище работи като подчинен на "тройкаджията" и съвестно изпълнява заповедите му, казва психологът Наталия Суворова пред meddaily.ru.

Началото

Детето се появява на този свят с чист разум. За да се "напълни" този разум, родителите трябва да помогнат на детето да усвои това, което човечеството е открило и съхранило за него. Това, което ще стане част от вътрешния свят на малчугана, някога е било външно. Процесът на "присвояване" на знания се нарича интериоризация. Затова ако искате детето ви да е лидер (или просто да сте щастлив на старини), вие задължително трябва да развивате емоционалната част, като му разказвате за чувствата и емоциите, за това как да се разпознават, как да се преодоляват и изразяват (с думи и дела).

Процесът на това "обучение" се състои от два етапа:

Първи етап – способността да се разберат и назоват чувствата, които изпитва детето. И вие, и детето имате право да изпитвате чувства и емоции. Всички имат право да ги проявяват, да говорят за тях, но без да унижават и оскърбяват другите.

Да се чувства е нормално (може да ти е тъжно, самотно, весело). Не е нормално, когато детето изпитва само отрицателни чувства и емоции. В такива случаи родителите трябва да учат детето да се радват на всеки повод: вали дъжд – чудесно е за цветята, слънце – страхотно време, радостта след интересен разговор, щастието от посещението при роднини...

Втори етап – разбирането на чувствата на останалите и съответната корекция на собственото поведение. Би било чудесно ако не само децата, но и възрастните се включат в процеса.

Може да започнете следната игра. Пътувайки към вкъщи, си изберете някой минувач и попитайте детето си: “Как мислиш, какво ли чувства този човек?", "Защо?", "Как бихме могли да му помогнем?", "А ти би ли искал да му помогнеш и защо?“

Може да пофилософствате заедно след някой филм: "Защо той каза така", "Как ли се е чувствал?", "А чудовището дали е лошо?“, "Какво трябва да се направи, за да стане добро?", "Знаеш ли какво значи да обичаш?".

Не се притеснявайте, ако детето съчувства на другите и дава играчките  и лакомствата си. Това само може да ви подскаже, че когато вие остареете, то ще сподели с вас мислите си, чувствата, топлината, любовта и парите си.

Притежавайки способността да съчувства, детето ще организира живота си така, че да получи удовлетворение, тъй като човешките действия се определят от разума, но и от чувствата.

Проявявайки умение да усеща и разбира другите, детето ще завърже приятелства, които ще съумее да  съхрани. На по-късен етап от живота му това умение ще се прехвърли в създаването на делови контакти, подчинените му няма да се страхуват от него.

Научете детето си да чувства, съчувства, съпреживява, да обича себе си и останалите и няма да съжалявате.

 

Източник: aif.ru Превод: СР

Прочетена 2265 пъти Последно променена в Четвъртък, 10 Април 2014 08:17

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Web Analytics