Вторник 2 Юни 2020

10 неща, които трябва да знаете когато обичате силен мъж или жена

Ако сте влюбени в силна личност, вие сте ударили големия джакпот. Ще впуснете в едно от най-емоциона...

Десет сигурни начина да провалите брака си

Има толкова много начини да провалите връзката си. Ако сте стигнали до момента да кажете

5 фрази на манипулаторите, които влудяват

Безсилие, обида, унижение, меланхолия, срам… Понякога всичките тези чувства преживяваме

Учени и обществени личности в търсене на истината за ваксините

Могат ли ваксините да предизвикат аутизъм? Това е темата на филма “Vaxxed”

Четири начина, с които да развием емоционалната интелигентност на детето

Родителите очакват от детето високи учебни постижения, забравяйки, че за хармонията

Повече няма да ги видим

Може ли да се смятаме за прогресивни, сравнено с времето преди 500 години?

 • 10 неща, които трябва да знаете когато обичате силен мъж или жена

  Събота, 23 Юли 2016 00:00
 • Десет сигурни начина да провалите брака си

  Четвъртък, 14 Юли 2016 00:00
 • 5 фрази на манипулаторите, които влудяват

  Вторник, 12 Юли 2016 00:00
 • Учени и обществени личности в търсене на истината за ваксините

  Сряда, 04 Май 2016 00:00
 • Четири начина, с които да развием емоционалната интелигентност на детето

  Четвъртък, 07 Април 2016 00:00
 • Повече няма да ги видим

  Понеделник, 21 Март 2016 00:00
Четвъртък, 08 Септември 2011 15:44

Секспросвета от яслите до абитуриентския бал

Оценете
(0 гласа)

StorkПсихолозите са категорични, че за децата е важно не само да им разкажем за „птичките и пчеличките“, но и да се направи колкото се може по-рано.

Много от проблемите и комплексите в интимната сфера в зряла възраст произтичат от детството. В началото родителите се притесняват да обяснят какво е секс и по какво се различават момченцата от момиченцата.

По-късно децата вече се притесняват да разговарят на „забранената“ тема. Като нямат възможност да получат адекватна информация, те трупат такава от собствения си опит (често негативен) или от слухове и предположения, които невинаги съответстват на действителността, пише lady.mail.ru.

После се чудим как е възможно да се вярва в контрацептивните свойства на аспирина. Ето как, в зависимост от възрастта на детето, трябва да представим тази специална част от живота ни.

 От 2-4 години

На тази възраст детето започва да изучава тялото си. Половите органи за него са така интересни, както ушите, носа или ръцете. Не е задължително да започнете да обяснявате веднага за техните функции, достатъчно е да го запознаете с наименованията им: пенис, тестиси, влагалище (а не "дуда", "пипи", "пишока" и т.н.). После пояснете кое от тях принадлежи на момиченцата и кое – на момченцата. Хубавото е да обясните и че половите органи не се показват на другите и че това не е прилично, като и че добрите деца не правят така.

На въпроса откъде съм се появил, най-добрият отговор за тази възраст е „от коремчето на мама“. Щъркелите и магазините с рафтове за новородени оставете на фолклора. Децата възприемат всичко буквално и може да си помислят, че не са ваши родни деца и това да ги разстрои. Помнете, че истината е най-добрата политика.

На любопитните малчугани, които зададат въпроса как точно са попаднали в коремчето на мама, може да кажете, че мама и тати много се обичат и са искали да имат дете. За това техните клетки се съединили и от тях в коремчето на мама е пораснал Сашо, Мария, Яна и т.н.
После мама отишла в болницата, откъдето през специална вратичка е излязло бебето.

На тази възраст не е необходимо да задълбавате във въпросите на физиологията. Ако все пак интересът на детето е голям, може да му покажете илюстрация на бременна жена от енциклопедия или да дадете пример с ваша позната, която очаква дете.

От 4-6 години


Децата в предучилищна възраст са много наблюдателни и любознателни. Когато видят заклещени кучета на улицата или любовна сцена във филм, те няма да пропуснат да попитат те какво точно правят. Отговорете им, че кучетата се чифтосват и след това им се раждат кученца, а чичкото и лелята се обичат и те също ще имат деца. Засега може да не пояснявате, че секс се прави не само с цел размножаване.

Обикновено в тази възраст започват игрите на "чичо доктор". Ако децата, които се изучават са на една възраст и никой не съблича никого насилствено, то в това няма нищо лошо. Просто контролирайте действията им, за да не стигнат прекалено далеч. Обикновено децата бързо приключват с тази игра, особено ако тя не бъде забранена от родителите.

Когато детето „донесе“от градината дума като „чукам“ и моли да му обясните какво значи това, не се хващайте за главата, а първо попитайте откъде я е чуло. Напълно вероятно е думата да е била употребена в несексуален контекст и „бананът да е просто банан“. Така че „чукам“ значи да удариш с нещо по друг предмет.

Ако детето все пак е чуло „интимна“ дума, по-добре сами разяснете значението й, а не чакайте то да му бъде разяснено на улицата. Опитайте се да не се изчервявате, а описанието ви да бъде максимално неутрално и с минимум емоционално украсени думи.

Помолете детето си да не споделя знанията си на улицата, в автобуса или пред старата си баба. Оставете обсъжданията на тази тема за у дома, тъй като все още не всички разбират ценността на ранното сексуално образование.

От 6-9 години

В междучасията малките ученици обсъждат не само новите филми за роботи. Отрочето ви може да бъде „просветено“ сексуално и контрацептивно от по-оперените си приятели.

Когато детето ви сподели подобна информация, първо изяснете какво точно знае. Попитайте го внимателно, без да оказвате натиск. След това попълнете пропуските в знанията му, като може да си помогнете с подходяща за възрастта му книга.

В тази възраст може да разясните, че сексът не е само с размножителна цел, но се прави и за удоволствие. Обяснете как се проявява възбудата и как се свързват  мъжките и женските генитали. Не забравяйте за състезаващите се за яйцеклетката сперматозоиди и бременността. Разказвайте с термини и без метафори от рода на „нефритен жезъл“, може да покажете илюстрации от някой учебник по биология.

Няма да е излишна и базова информация за предпазването от нежелана бременност и болести, от които най-добре защитава презервативът.

Обяснете още, че половите органи имат своите нормални наименования и в това няма нищо срамно, за разлика от нецензурни думи, които възпитаните хора избягват да употребяват.

 

Източник: aif.ru Превод: СР

Прочетена 1329 пъти Последно променена в Понеделник, 02 Януари 2012 17:16

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Web Analytics