Понеделник 2 Октомври 2023
×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 67

10 неща, които трябва да знаете когато обичате силен мъж или жена

Ако сте влюбени в силна личност, вие сте ударили големия джакпот. Ще впуснете в едно от най-емоциона...

Десет сигурни начина да провалите брака си

Има толкова много начини да провалите връзката си. Ако сте стигнали до момента да кажете

5 фрази на манипулаторите, които влудяват

Безсилие, обида, унижение, меланхолия, срам… Понякога всичките тези чувства преживяваме

Учени и обществени личности в търсене на истината за ваксините

Могат ли ваксините да предизвикат аутизъм? Това е темата на филма “Vaxxed”

Четири начина, с които да развием емоционалната интелигентност на детето

Родителите очакват от детето високи учебни постижения, забравяйки, че за хармонията

Повече няма да ги видим

Може ли да се смятаме за прогресивни, сравнено с времето преди 500 години?

 • 10 неща, които трябва да знаете когато обичате силен мъж или жена

  Събота, 23 Юли 2016 00:00
 • Десет сигурни начина да провалите брака си

  Четвъртък, 14 Юли 2016 00:00
 • 5 фрази на манипулаторите, които влудяват

  Вторник, 12 Юли 2016 00:00
 • Учени и обществени личности в търсене на истината за ваксините

  Сряда, 04 Май 2016 00:00
 • Четири начина, с които да развием емоционалната интелигентност на детето

  Четвъртък, 07 Април 2016 00:00
 • Повече няма да ги видим

  Понеделник, 21 Март 2016 00:00
Неделя, 04 Май 2014 00:00

Вълшебният крем срещу целулит... какво всъщност искаме да премахнем с него?

Оценете
(2 гласа)
Вълшебният крем срещу целулит... какво всъщност искаме да премахнем с него? sxc.hu

Наполовина използван крем за отслабване стои от една година в банята, но не устояваме на изкушението да притежаваме още един и още един… Защо всяка година се повтаря един и същ сценарий?

Дори на тези, които запазват здрав разум по отношение на съвършенството на собственото тяло, понякога им е много трудно да устоят на привлекателните призиви на рекламата. Струва ни се, че новият крем наистина е различен от останалите. Той ни обещава „гладка кожа без следа от целулит – стига само да се мажем един път на ден…” В същото време излишните обеми нарастват пред очите ни без видими усилия от наша страна. Започвайки, хвърляйки се и купувайки отново най-новите средства, много жени неволно се пускат по този омагьосан кръг: „Може пък този да помогне…”, „Този път ще съм постоянна…”. Междувременно средството губи ефекта на новото и оставя чувството за вина да недовършеното начинание…

Вечният зов

36-годишната Наталия редовно си купува кремове срещу целулит, а през пролетта в банята неизменно се появява нова туба: „Ползвам ги редовно 1-2 седмици, а после забравям… Но това не ми пречи да си купя нов… Повечето от приятелките ми са в същата ситуация…”

Най-благотворния сезон за мечти и грижи за собственото ни тяло е пролетта, която ден след ден открива все повече за погледа на околните. Дори на най-скептично настроените жени им е трудно да не забавят крачка покрай щандовете, предлагащи различни средства за отслабване и подобряване на фигурата.

„Задрямалото либидо отново се събужда – коментира сексологът Мартина Потантие. – Ние реагираме по-остро на погледите на околните, отразяваме се в тях, мечтаейки да привлечем интереса към себе си, желанието. Тъй като време за поправянето на това, което считаме за свой недостатък, никога не е достатъчно, ние възлагаме надеждите си на средство, което обещава бърз и сензационен резултат. Тези надежди обикновено се превръщат в разочарование.

При това действителна причина за това е не толкова липсата на ефекти, колкото крахът на самата идея, че идеалът може да бъде постигнат без особени усилия от наша страна. Да престанем да ползваме крема срещу целулит и да купим нов – това означава да съхраним в себе си илюзията за това, че чудото все пак може да се случи. Същият механизъм ни кара да оставим започнатото под предлог за неефективността на средството.

В (Не) очакване на чудото

Безкрайното преследване на чудото- крем може да крие зад себе си и по-сериозни въпроси, смята пластичния хирург и психоаналитик Ребека Лустман.

Много жени имат проблеми в личния живот – на тях не им е лесно да изградят близки отношения. Както и много от мъжете, те са въвлечени в търсенето на леки, не натоварващи с лични задължения начини да повишат самочувствието си.

Фантазията, която подхранва потреблението (често безсмислено) за малко помага да се справим с неудовлетвореността. Макар всъщност да маскира истинския проблем.

Крачка към себе си

Рецептата от действителната полза от подобни средства… не си струва да се търси на етикета. Тя се състои в това с любов и внимание да се отнасяме към тялото си, напълно осъзнавайки колко време и пари харчим за усъвършенстването му.

„Степента на осъзнаване на избора на подобен под продукция определя и резултата, - уверен е психотерапевта Стефани Аюсо. – трябва само внимателно и премислено да се изучи всичко: обещаният ефект, механизмът на действие, начина на прилагане. Може би има смисъл да се отдаде предпочитание на друг, по-скъп крем – с мисълта за това, че похарчените пари ще ви помогнат с повече внимание да се обърнете към това, че заслужавате най-доброто отношение, и знаейки, че похарчените пари ще ви помогнат с повече сериозност да се отнесете към грижата за тялото си.

Начина, по който нанасяме крема по кожата си, говори много за отношението ни към собственото тяло. „Някои механично нанасят крема – сякаш при забърсване на прахта от мебелите при рутинното чистете. – А може да подарим на тялото си няколко минути истинска грижа и удоволствие, казва още Стефани Аюсо. В първия случай човек сякаш гледа на тялото си отстрани, оценявайки и критикувайки и най-малките му недостатъци, а във втория – усеща своята цялост, това което му помага да се вслуша в себе си (в телесното си същество) и да се отнася към него с повече симпатия.”

Разумно

От важно значение е и още един фактор – рационалното отношение към цялата процедура. Ние може да изпълняваме всички условия и инструкции, но да не таим надежда за вълшебния резултат. „Опитайте се да се отнесете към това по-реалистично, съветва Стефани Аюсо. – На опаковката е написано, че ще загубите няколко сантиметра и ще имате гладка кожа? Ами проверете дали наистина е така! Подобен трезв подход ще ви позволи да разчупите порочния кръг на безсмисленото потребление.”

Единствено проверявайки ефекта чрез собствения опит, т.е. използвайки редовно средството в съответствие с инструкцията, ние може да разберем,наистина ли даденият крем е способен да помогне за постигането на желания резултат или това е просто рекламен трик. Именно подобно отношение се нарича „осъзнато потребление”.

Прочетена 4836 пъти Последно променена в Неделя, 04 Май 2014 10:37
Влезте, за да коментирате
Real Time Web Analytics