Събота 13 Юли 2024

10 неща, които трябва да знаете когато обичате силен мъж или жена

Ако сте влюбени в силна личност, вие сте ударили големия джакпот. Ще впуснете в едно от най-емоциона...

Десет сигурни начина да провалите брака си

Има толкова много начини да провалите връзката си. Ако сте стигнали до момента да кажете

5 фрази на манипулаторите, които влудяват

Безсилие, обида, унижение, меланхолия, срам… Понякога всичките тези чувства преживяваме

Учени и обществени личности в търсене на истината за ваксините

Могат ли ваксините да предизвикат аутизъм? Това е темата на филма “Vaxxed”

Четири начина, с които да развием емоционалната интелигентност на детето

Родителите очакват от детето високи учебни постижения, забравяйки, че за хармонията

Повече няма да ги видим

Може ли да се смятаме за прогресивни, сравнено с времето преди 500 години?

 • 10 неща, които трябва да знаете когато обичате силен мъж или жена

  Събота, 23 Юли 2016 00:00
 • Десет сигурни начина да провалите брака си

  Четвъртък, 14 Юли 2016 00:00
 • 5 фрази на манипулаторите, които влудяват

  Вторник, 12 Юли 2016 00:00
 • Учени и обществени личности в търсене на истината за ваксините

  Сряда, 04 Май 2016 00:00
 • Четири начина, с които да развием емоционалната интелигентност на детето

  Четвъртък, 07 Април 2016 00:00
 • Повече няма да ги видим

  Понеделник, 21 Март 2016 00:00
Събота, 18 Октомври 2014 00:00

Как животните помагат на децата с аутизъм

Оценете
(0 гласа)

Някои аутисти се чувстват по-силно свързани с животни отколкото с други хора, но ново проучване показва, че въвеждането на животинска компания за деца аутисти в точното време в техния живот може също да им помогне във връзките с

хората.

Френски изследователи изучавали 40 деца с аутизъм и техните семейства, разглеждайки дали семейството има животно и ако да, кога са го взели и дали наличието или липсата на домашен любимец има някакво влияние върху способността на децата с аутизъм да установяват връзки. Повечето домакинства с домашни любимци имат кучета или котки, едно от тях имало заек, а друго хамстер.

Оказало се че наличието на домашен любимец, няма толкова голямо значение, колкото това кога животното е било доведено вкъщи. Децата аутисти, които са израснали с домашен любимец от самото си раждане, не са по-различни от тези, които растат в дом без домашен любимец, но деца, които са получили такъв на 4 или 5-годишна възраст, показали значително подобрение в две социални умения, които не само са трудни за хората с аутизъм, а дори са от решаващо значение за поддържането на човешките взаимоотношения, а именно да споделят с другите и да утешават хора изпаднали в беда.

Децата с аутизъм, които са получили домашен любимец, когато са били на около 4-5 годишна възраст, показват засилване на тези две социални умения. Макар и да не е имало подобрения в други области и промените са измерими няколко години по-късно: средната възраст на децата участвали в изследването била 10 години.

Възможността да споделят и да утешават тези, които са в нужда се основава на възможността да бъдат разпознавани желанията и емоциите на другите и да бъдат съпричастни с тях. Основният проблем, който характеризира аутизма е трудността да се разбират мислите, чувствата и намеренията на другите хора, познато като „четене на мисли“ или „модел на психическото състояние на човека“ („Тheory of mind“), така че подобрението в тези просоциални поведения, означава подобрение в един от ключовите аспекти на състоянието. Освен това, тези промени не са свързани с коефициента на интелигентност, което означава, че всички деца с аутизъм независимо от тежестта на симптомите може да покажат същите предимства.

Не е ясно, защо взимането на домашен любимец в семейството по-късно, е по-ефективно, отколкото ако него винаги го е имало наоколо. Авторите предполагат, че децата могат да приемат съществуващи животни просто като част от фона или че домашния любимец вече може да е по-силно свързан с другите членове на семейството по времето когато там се е появило детето. Друга възможност, пишат авторите, е че „пристигането на домашният любимец укрепва задружността в семейството и повишава нивото на взаимодействие между неговите членове“. Виждайки други хора да се занимават с домашния любимец и взаимодействайки със създание, което не е толкова социално сложно, колкото са хората, може да даде на детето аутист нов поглед върху по-рано озадачаващия обмен на социална информация.

Проучването не е било контролиран процес, така че то не елиминира възможността семействата които са довели домашен любимец вкъщи, когато детето е било на 4-5 годишна възраст, да са по някакъв начин различни от тези, които не са с нещо, което не е обхванато от проучването. Въпреки това, спецификата на поведенческите промени, предполага обратното. Понеже проучването е с малък обхват, то не е в състояние да изследва въпроси, като това дали един вид животно е по-полезно от друг вид.

Изследването добавя към нарастващите доказателства, предположението, че домашните любимци могат да подобрят както психическото така и физическото здраве на всички хора. Предишни данни предполагат, че животинската компания намалява стреса, подобрява настроението и дори може да предотврати развитието на някои алергии, ако тази компания е предоставена в детството. Въпреки това, просто наличието на домашен любимец не е достатъчно за постигането на психологически предимства. Вие трябва да сте свързани с животното и да го обичате, в противен случай няма да е изненада, че то няма да намали стреса ви или да подобри настроението ви.

Източник: www.time.com

Прочетена 15971 пъти Последно променена в Понеделник, 20 Октомври 2014 10:03
Влезте, за да коментирате
Real Time Web Analytics