Понеделник 4 Декември 2023
×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 67

10 неща, които трябва да знаете когато обичате силен мъж или жена

Ако сте влюбени в силна личност, вие сте ударили големия джакпот. Ще впуснете в едно от най-емоциона...

Десет сигурни начина да провалите брака си

Има толкова много начини да провалите връзката си. Ако сте стигнали до момента да кажете

5 фрази на манипулаторите, които влудяват

Безсилие, обида, унижение, меланхолия, срам… Понякога всичките тези чувства преживяваме

Учени и обществени личности в търсене на истината за ваксините

Могат ли ваксините да предизвикат аутизъм? Това е темата на филма “Vaxxed”

Четири начина, с които да развием емоционалната интелигентност на детето

Родителите очакват от детето високи учебни постижения, забравяйки, че за хармонията

Повече няма да ги видим

Може ли да се смятаме за прогресивни, сравнено с времето преди 500 години?

 • 10 неща, които трябва да знаете когато обичате силен мъж или жена

  Събота, 23 Юли 2016 00:00
 • Десет сигурни начина да провалите брака си

  Четвъртък, 14 Юли 2016 00:00
 • 5 фрази на манипулаторите, които влудяват

  Вторник, 12 Юли 2016 00:00
 • Учени и обществени личности в търсене на истината за ваксините

  Сряда, 04 Май 2016 00:00
 • Четири начина, с които да развием емоционалната интелигентност на детето

  Четвъртък, 07 Април 2016 00:00
 • Повече няма да ги видим

  Понеделник, 21 Март 2016 00:00
Вторник, 11 Февруари 2014 22:47

Изкушението на гладкото тяло

Оценете
(0 гласа)

Нямаме намерение да изнасяме лекция по морал относно епилацията. Живеем в общество

и разбира се, се стремим да следваме правилата, за да се чувстваме негови пълноправни членове и да заемем подобаващото място в него, коментира сексологът Кантрин Блан за psychologies.ru.

Но какво показват тези правила? Те свидетелстват за това, за което обществото е загрижено в момента, както и за по-личния подсъзнателен смисъл. Именно затова е интересно да се разбере какво означава днешната безпощадна война с окосмяването по тялото.

През вековете мъжете и жените са се отнасяли към нея по различен начин. След като окосмяването при мъжете е било признак за мъжественост, разбираем е стремежът на жените да се отърват от него. Но е имало време, когато наличието на окосмяване по интимните части на женското тяло е било в реда на нещата.

И в такъв случай как да се отнасяме към това, че сега интимната зона (не само при жените, но понякога и при мъжете) се освобождава именно от това, което показва зрялост, а следователно и възможна активност на половите органи?

Смешно е да се наблюдава как окосмяването се възприема за нещо мръсно, тъй като именно то показва сексуалната зрялост. Физиологически неговата поява означава възможност за неконтролируеми сексуални пориви. А всички ние, повече или по-малко съзнателно, се страхуваме от проявата на животинската ни природа и заедно с това – нашата агресивност.

Затова се противим на естествения растеж на тези косъмчета, искаме да го контролираме с помощта на самобръсначката или епилацията. Излиза, че в обществото ни, което така високо цени сексуалността и я афишира във всеки един удобен момент, предлага да се отстранят именно най-явните й признаци?

Доста мним парадокс, тъй като колкото повече се стремим към неограничената сексуалност, толкова повече се страхуваме, че ще ни завладее. А епилацията създава илюзията ,че може да обуздаем сексуалното си начало. Освен това към днешния натрапчив ексхибиционизъм (включително и порнографията, където изобилства от изображения в близък план) окосмяването стана излишно – разваля външния вид.

Но какво точно правим, освобождавайки пениса или венериния хълм от космите? Скриваме покрова на тайните, излагаме на показ мъжките и женски полови атрибути като неопровержими доказателства на идентичността ни. Значи ли това, че имаме съмнения и са ни необходими доказателства? Или вярваме, че невидимото не съществува? А може би, показвайки се изцяло, но така и не познали тайната на сексуалността, искаме да се вгледаме по-внимателно в нея… Да разголим всичко, за да смекчим тревогата си?

Ние може да крием косъмчетата си, да ги показваме или да ги махаме, и точно така да ги считаме еротични или не. Това е субективен избор, който зависи не само от изискванията на епохата, но и от нашата лична история.

Прочетена 9920 пъти Последно променена в Сряда, 12 Февруари 2014 08:45
Влезте, за да коментирате
Real Time Web Analytics