Сряда 12 Май 2021

10 неща, които трябва да знаете когато обичате силен мъж или жена

Ако сте влюбени в силна личност, вие сте ударили големия джакпот. Ще впуснете в едно от най-емоциона...

Десет сигурни начина да провалите брака си

Има толкова много начини да провалите връзката си. Ако сте стигнали до момента да кажете

5 фрази на манипулаторите, които влудяват

Безсилие, обида, унижение, меланхолия, срам… Понякога всичките тези чувства преживяваме

Учени и обществени личности в търсене на истината за ваксините

Могат ли ваксините да предизвикат аутизъм? Това е темата на филма “Vaxxed”

Четири начина, с които да развием емоционалната интелигентност на детето

Родителите очакват от детето високи учебни постижения, забравяйки, че за хармонията

Повече няма да ги видим

Може ли да се смятаме за прогресивни, сравнено с времето преди 500 години?

 • 10 неща, които трябва да знаете когато обичате силен мъж или жена

  Събота, 23 Юли 2016 00:00
 • Десет сигурни начина да провалите брака си

  Четвъртък, 14 Юли 2016 00:00
 • 5 фрази на манипулаторите, които влудяват

  Вторник, 12 Юли 2016 00:00
 • Учени и обществени личности в търсене на истината за ваксините

  Сряда, 04 Май 2016 00:00
 • Четири начина, с които да развием емоционалната интелигентност на детето

  Четвъртък, 07 Април 2016 00:00
 • Повече няма да ги видим

  Понеделник, 21 Март 2016 00:00
Четвъртък, 08 Май 2014 00:00

Ново откритие за факторите, водещи до аутизъм

Оценете
(0 гласа)

Факторите на обкръжаващата среда имат много по-голяма роля във всеки отделен случай на аутизъм, отколкото се смяташе до сега – те представляват примерно половината от общата сума на

риска от развитие на разстройството. Останалата част се пада на наследствената предразположеност. До този извод са стигнали авторите на най-мащабното от всички, предприемани до момента изследвания за разпространението на случаите на разстройствата от аутистичния спектър (РАС) в семействата.

Към РАС се отнасят разстройства от нервно-психическото развитие, което се характеризира с такива симптоми с различна степен на изразеност, като дефицит на социално взаимодействие и общуване, ограничени интереси и повтарящи се действия. Точните причини за възникването на РАС не ясни, но се смята, че става дума за генетични фактори (според резултатите на голяма част от изследванията, частта на наследствената предразположеност е 80-90%) и влиянието на околната среда.

Ролята на тези рискови фактори във всеки индивидуален случай до момента не е определена.

С цел изясняване на въпроса специалисти от из King's College London (Великобритания), Karolinska Institutet (Швеция) и медицинското училище при болницата Mount Sinai (Нью-Йорк, САЩ) провели анализ на сбор от данни на повече от два милиона деца, родени в Швеция от 1982 по 2006 година.

При 14 516 от тях са били диагностицирани различни видове РАС, в това число и 5 689 случая на аутизъм.

Анализът включвал и данни за членовете на семейството на децата – техните идентични и неидентични близнаци, родни братя и сестри, братовчеди и едноутробни и еднокръвни братя и сестри.

При това за оценката на индивидуалното развитие на РАС под внимание са били взети факторите на наследствената предразположеност и факторите на околната среда, които се делили на тези, които са били общи за членовете на семейството, и тези, които биха могли да се считат за уникални във всеки конкретен случай (напр. Усложнения при раждането, инфекциозни заболявания на майката по време на бременността, приемът от нейна страна на различни медикаменти).

В резултат било установено, че за разлика от предишни оценки, ролята на такива уникални обстоятелства е много голяма. Съгласно извода на учените във всеки случай на РАС примерно половината „вина” се пада именно на неблагоприятното съчетание от фактори на обкръжаващата среда, а другите 50% - на наследствената предразположеност. По думите на един от авторите на изследването Айни Райхенберт, получените резултати, които са напълно неочаквани, говорят за необходимостта в по-нататъшни изследвания върху определянето на спектъра на такива външни фактори и тяхната роля в развитието на аутизма.

Друг резултат от проучването е количествената оценка на индивидуалния риск на раждането на дете с РАС в семейства, в които вече има деца аутисти. Ако общопопулационният риск от аутизъм е едно към сто, то наличието на роден брат или сестра с такава диагноза повишава показателя повече от десет пъти; наличието на еднокръвен или едноутробен брат или сестра с аутизъм повишава риска повече от три пъти; в случай на братовчед има двукратно повишаване на риска.

„Изследването ни дава точен отговор на въпроса, който често задават родителите: „Ако вече имам дете с аутизъм, какви са шансовете и следващото да е с тази диагноза?”. Резултатите показват, че на индивидуално ниво рискът от аутизъм е право пропорционален на степента на генетичната близост с роднината-аутист”, отбелязва един от участниците в проучването Свен Сандин.

Резултатите от проучването са публикувани на 4 май в JAMA, издание на Американската медицинска асоциация.

Прочетена 2990 пъти Последно променена в Събота, 10 Май 2014 08:59

3 коментара

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Web Analytics