Вторник 22 Юни 2021
×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 67

10 неща, които трябва да знаете когато обичате силен мъж или жена

Ако сте влюбени в силна личност, вие сте ударили големия джакпот. Ще впуснете в едно от най-емоциона...

Десет сигурни начина да провалите брака си

Има толкова много начини да провалите връзката си. Ако сте стигнали до момента да кажете

5 фрази на манипулаторите, които влудяват

Безсилие, обида, унижение, меланхолия, срам… Понякога всичките тези чувства преживяваме

Учени и обществени личности в търсене на истината за ваксините

Могат ли ваксините да предизвикат аутизъм? Това е темата на филма “Vaxxed”

Четири начина, с които да развием емоционалната интелигентност на детето

Родителите очакват от детето високи учебни постижения, забравяйки, че за хармонията

Повече няма да ги видим

Може ли да се смятаме за прогресивни, сравнено с времето преди 500 години?

 • 10 неща, които трябва да знаете когато обичате силен мъж или жена

  Събота, 23 Юли 2016 00:00
 • Десет сигурни начина да провалите брака си

  Четвъртък, 14 Юли 2016 00:00
 • 5 фрази на манипулаторите, които влудяват

  Вторник, 12 Юли 2016 00:00
 • Учени и обществени личности в търсене на истината за ваксините

  Сряда, 04 Май 2016 00:00
 • Четири начина, с които да развием емоционалната интелигентност на детето

  Четвъртък, 07 Април 2016 00:00
 • Повече няма да ги видим

  Понеделник, 21 Март 2016 00:00
Сряда, 14 Август 2013 01:00

Енергийни вампири: истина или мит? Разказът на един психолог

Оценете
(0 гласа)

stockvault-seascape146006Една жена дойде при мен на консултация, за да се посъветва относно 9-годишния си син, който често боледувал. Детето имало разнообразни инфекции и честотата им свидетелствала за понижен

имунитет. Причината за тях, обаче, оставала неясна. Майката била разведена с бащата на детето, работи и когато синът й се разболявал тя го изпращала при баба му, където той след няколко дни оздравявал. Прочела в rнтернет, че имунитета може да се понижи заради психически травми и завела детето на психиатър, който обаче не открил нищо нередно. Тогава решила да се обърне към мен.

Започна да ми разказва за сина си, аз й задавах въпроси, относно отношенията им, но от нито един от разказите или отговорите й, можех да направя някакъв извод. Помислих си, че поради моята неспособност да й помогна се чувствам дискомфортно. Разбира се това не беше първият случай в практиката ми, когато не ми се отдаваше да помогна веднага и да намеря решение, но до този момент не се бях чувствал толкова безсилен.

Жената ме изслушваше, но диалог не се получаваше. Тя отново и отново повтаряше вече казаното от нея. Струваше ми се, че самата интонация на говора й създаваха у мен чувство за вина и на протест, едновременно. Скоро забелязах, че с нетърпение очаквам края на посещението й. Но защо, така и не можех да си отговоря.

Минаха няколко месеца и се срещнахме случайно на спирката. Оказа се, че пътуваме в една и съща посока. Предстоеше ни дълъг път и тя започна да разказва за сина си. В същия стил, със същата интонация. В началото дори се зарадвах, че този път ще мога да помогна. Тя сподели с мен плановете си да замине със сина си в чужбина през ваканцията. За да може детето да бъде в други условия, без баба си (в отношението й към нея се чувстваше ревност). Тя говореше, а с всяка изминала минута физически се чувствах все по-зле и по-зле, сякаш се разболявах. Имах чувството, че това общуване „изпива“ цялата ми енергия. Изведнъж си представих сина й, останал сам с нея за продължително време и на непознато място… И избягах. Слязох на следващата спирка. Стигнаха ми силите само да й извикам:“Много Ви моля, не взимайте сина си със себе си“.

Чаках следващия автобус и постепенно идвах на себе си. Изведнъж разбрах, че се бях сблъскал с това, за което по-рано само бях слушал, и дори не вярвах – с психологически вампиризъм. Дадох си сметка, че той се състои в това, че човек сякаш търси помощ и съчувствие, но не встъпва в емоционален контакт със събеседника, и не защото не може, а защото такъв контакт ще му попречи да отстоява своето. Той упорито повтаря едно и също, предизвиквайки у събеседника чувство за вина, тъй като последния не може да му помогне. А той не може да му помогне, защото, такъв човек не търси помощ, той иска само да прехвърли проблемите си на друг.

Може би именно това бе причината за непрекъснатите боледувания на сина й. Когато майката се държи така с всички, включително и с детето си, а то не е защитено от емоционалната й инвалидност и възприема натрапчивото чувство за вина, то може да се разболее. Самата болест, която създава проблеми на майката, засилва у детето чувството за вина. И така нататък…

Зачудих се, как издържах нейното посещение и не изпаднах в състояние на изтощение? Мисля, че ме спаси позицията на консултант, която позволява да се съхрани дистанция между нас. Но в разговор като равни дистанцията се стопи и аз не бях защитен.

Източник: wday.ru

10 заповеди за родители

Мъжете не се раждат, а се възпитават. Как?

Когато (само) майката възпитава

Прочетена 3946 пъти Последно променена в Сряда, 14 Август 2013 07:10

1 коментар

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Web Analytics