Вторник 22 Юни 2021

10 неща, които трябва да знаете когато обичате силен мъж или жена

Ако сте влюбени в силна личност, вие сте ударили големия джакпот. Ще впуснете в едно от най-емоциона...

Десет сигурни начина да провалите брака си

Има толкова много начини да провалите връзката си. Ако сте стигнали до момента да кажете

5 фрази на манипулаторите, които влудяват

Безсилие, обида, унижение, меланхолия, срам… Понякога всичките тези чувства преживяваме

Учени и обществени личности в търсене на истината за ваксините

Могат ли ваксините да предизвикат аутизъм? Това е темата на филма “Vaxxed”

Четири начина, с които да развием емоционалната интелигентност на детето

Родителите очакват от детето високи учебни постижения, забравяйки, че за хармонията

Повече няма да ги видим

Може ли да се смятаме за прогресивни, сравнено с времето преди 500 години?

 • 10 неща, които трябва да знаете когато обичате силен мъж или жена

  Събота, 23 Юли 2016 00:00
 • Десет сигурни начина да провалите брака си

  Четвъртък, 14 Юли 2016 00:00
 • 5 фрази на манипулаторите, които влудяват

  Вторник, 12 Юли 2016 00:00
 • Учени и обществени личности в търсене на истината за ваксините

  Сряда, 04 Май 2016 00:00
 • Четири начина, с които да развием емоционалната интелигентност на детето

  Четвъртък, 07 Април 2016 00:00
 • Повече няма да ги видим

  Понеделник, 21 Март 2016 00:00
Понеделник, 19 Август 2013 23:11

Любовта на Вълка и Червената шапчица

Оценете
(1 глас)

Little-Red-Riding-Hood-24-годишната ми дъщеря, както повечето деца на нейната възраст обичаше да слуша приказки и непрекъснато ме молеше да повтарям тези, които й бяха любими. Една от тях бе тази за Вълка и Червената шапчица. В тази история, както във всички класически приказки ролите на героите са ясно определени. Добрата баба, любещата и

наивна внучка – жертви на коварния вълк. А ловецът, който спасява Червената шапчица от търбуха на злия вълк, е олицетворението на героя, спасителя. Всичко е ясно, без никакви съмнения: злодеят понася наказанието си, жертвата е спасена. Всичко, което е необходимо на детето, за да формира представа си за „добро“ и „лошо“.

Но аз се уморих да повтарям едно и също и реших да разнообразя повествованието. Разбира се, не можех да променя сюжета, но смених интерпретацията в абсолютно противоположна посока. Казах на дъщеря си, че Вълкът се влюбил в Червената шапчица от пръв поглед и много искал да е винаги с нея. Но как можел да постигне това? Та нали Червената шапчица била свободно момиче и всеки момент можела да си тръгне от Вълка по свое собствено желание. Затова, за да бъдат непрекъснато заедно и да не се разделят дори за минута, за да се слее с нея, както майката прегръща дъщеря си, на него му хрумнало да я глътне. Та нали Вълкът не я е наранил, не й е отхапал нищо,не я е ранил, след като накрая излязла цяла-целеничка от корема му. Може би дори там вътре й е било топло и уютно. Но тук се появил лошият ловец и убил нещастния Вълк.

Дъщеря ми изслуша тази интерпретация с интерес. Дори ми се стори, че й хареса идеята, че Вълкът е бил подтикван от любовта си към Червената шапчица. Но когато споделих тази своя шега пред мои познати, те се нахвърлиха върху мен, като твърдяха, че не съм знаел какво правя: „Ти разрушават представата у детето за това какво е позволено и какво не. Какво е добро и какво е лошо. Всички морални ценности при нея ще бъдат относителни. Ще разрушиш социалните й мотиви още преди да са се формирали“ и т.н., и т.н.

Днес вече тя е зряла жена и с моралните й ценности всичко е наред. Но може би моята необикновена интерпретация е променила нещо във възприятието й към света, но в добра посока: тя започва да гледа на всичко в по-широк контекст. И това се прояви много бързо след рискованата ми игра с Червената шапчица и Вълка.

Един ден тя попита майка си: „Ами, ако изведнъж се появи страшна вещица, ще я изгоним ли?“ Какво трябва да отговори една майка на такъв въпрос от страна на малката си дъщеря, която явно се бои от вещици? „Разбира се, че ще я прогоним.“ „Но как? – попита детето.- Ще вземем голяма пръчка и ще започнем да я налагаме, за да избяга ли?“ „Да, да“ - зарадва се майката на предложената идея и показа пръчката на метлата. „ И тя ще избяга, защото ще я заболи?“ – попита дъщеря ми. „Разбира се, че ще си отиде“. И тогава детето внезапно погледна майка си и каза тържествено, като човек, който отстоява справедливостта: „Но тя е възрастна!“

Тази игра, майсторски проведена от малкото дете, показа, че тя е приела новите правила на играта, че има чувство за хумор и че не се страхува от зли вещици. А моралните принципи се формират не благодарение на приказките, те са основани на ценностите и поведението на родителите, с които децата имат емоционална връзка, която позволява да се отиграват различни сюжети без ущърб за личността на детето.

Автор: Вадим Ротенберг, професор от университета в Тел Авив
Източник: wday.ru

Да не допуснем детето да стане жеското

Принцесите са обречени на самота

Няма пък! Не искам!

Прочетена 9246 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Real Time Web Analytics